Dorpsraad Nieuws  Afbeelding invoegen                                                                                                                                                                         

  
 Samenwerking
 
Afbeelding invoegen   Ook dit jaar zijn we als Vennepse gemeenschap er weer in geslaagd om kerstbomen op het Venneperplein te krijgen, de brug en twee vlaggenmasten te versieren. Het lijkt zo simpel, even de lichtjes in de kerstboom hangen maar het is een hele keten van samenspel. Dorpsraad Nieuw-Vennep, BIZ centrum Nieuw-Vennep, winkeliersvereniging Symfonie, de OVHZ verdeelden de taken en met 15 vrijwilligers, inclusief Vennie is ons centrum in kerstsferen! 

Grote dank aan een hele keten van mensen en bedrijven die het mogelijk hebben gemaakt om dit voor elkaar te krijgen.  Abram Rus van de Decemberhoeve voor het transport van de bomen, Joep en Ben Ham voor de verreiker, Rob Blom met de hoogwerker.  Voor de warme en koude versnaperingen en de aanmoedigingen voor en tijdens de opbouw:  Jumbo van Vliet Nieuw-Vennep, HEMA Nieuw-Vennep, Lunchroom Plein 7 en Orries eten & drinken.  En de mensen achter de schermen voor het regelen van de bomen, ophangen van de lichtornamenten, sleutels voor paaltjes, stroomkasten etc.  Geniet allemaal van ons mooie plein als je Centrum Nieuw-Vennep doorkruist en maak er prachtige feestdagen van!
 
4 december 2022

 Grote kerstmarkt 16 december

Het kerstfeest op het Harmonieplein is intussen een jaarlijkse traditie. Een gezellige gelegenheid om samen te komen en elkaar mooie kerstdagen te wensen. Dit jaar proberen wij het Harmonieplein nog meer om te toveren tot een kerstfestijn voor jong en oud. Er staan kerstbomen, vuurkorven (met lichtjes, geen vuur natuurlijk) en het plein en de koepel zullen stralen van licht en kleur. Vanaf 16.00 tot 21.00 uur zijn er live optredens in de koepel. We beginnen met het grote kerstkoor "de Bolle Mina’s” en daarna de band "The Good and the Bad”; zij zullen iedereen verrassen met een Gypsy kerst.    
  Afbeelding invoegen
Tot slot zal de Christmasband  "Lightup Banjo” spelen met een lichtgevende banjo. Nieuw is de gratis grote kerstloterij; bij iedere aankoop op het plein krijg je een lootje. Hiermee maak je kans op een prijs. Op drie momenten zullen de prijzen worden bekend gemaakt. Het Harmonieplein kerstfeest kan niet meer zonder de grote en enige kerstmarkt in Nieuw-Vennep met leuke hebbedingetjes voor de kerst. Je kerstplanten koop je natuurlijk bij onze eigen kerstplantenman: deze keer ook met zijn 1 euro aanbiedingen. Vanzelfsprekend is er de OC kerstbar met warme chocolademelk. De notenman van de Vennepse donderdagmarkt staat ook op de kerstmarkt, evenals Frans met zijn foodtruck. Nieuw is een echte Thaise kraam met heerlijke Thaise hapjes zoals zelfgemaakte Pad Thai en Som Tam.Kortom: een echt gezellig evenement om alvast in de kerstsfeer te komen.
 
27 november 2022

Melden van overlast 

Afbeelding invoegen
 
Enige tijd geleden werd er door omwonenden overlast ervaren van (mogelijke) drugsdealers op de parkeerplaats rondom het gebouw Sarabande. Door de politie en de handhaving is er de afgelopen tijd zichtbaar (en niet zichtbaar) toezicht geweest. 
Bij hen zijn er geen meldingen meer binnengekomen over drugsdealen of andere overlast rondom Sarabande.  Mocht u alsnog overlast ervaren verzoeken wij u dat vooral te melden.
Dat kan bij: 
 • Politie 112 (spoed)
 • Politie 0900-8844 (geen spoed)·        
 • Handhaving 0900-1852  
Specifiek voor meldingen van overlast door jeugd kan men vanaf 16.30 uur mailen naar de straatcoaches van de gemeente Haarlemmermeer op: straatcoaches@haarlemmermeer.nl 
De straatcoaches ontvangen deze melding dan direct op hun mobiele telefoon. Zijn de straatcoaches niet in gelegenheid om op korte termijn te reageren dan wordt er alsnog zo spoedig mogelijk een politie-eenheid gestuurd. Overlastlocaties kunnen pas worden meegenomen in de surveillances als er meldingen gedaan worden door omwonenden.
Denk bij meldingen ook aan zo goed mogelijke omschrijving van:
 • Personen (hoeveel, schattingen van leeftijden, gedragen kleding etc.)        
 • Voertuigen (hoeveel, merk, kleur, kenteken etc.)      
 • Waarom er melding gedaan wordt: vuurwerk, vermoedelijk drugsdealen, geluidsoverlast etc.
Geplaatst namens de wijkagenten.
 
27 november 2022

 Gift van €2950 door Rabo ClubSupport actie

Afbeelding invoegen   Wij (Stichting Dierenvreugd) mochten een cheque in ontvangst nemen van maar liefst €2950.44....WOW!!!
Dit betekent dat er ongelofelijk veel mensen op ons hebben gestemd waardoor we zo hoog zijn geeindigd!
Onze speciale dank gaat uit naar een ieder die de moeite heeft genomen om op ons te stemmen. Helemaal te gek. Het is dus zeker niet voor niets geweest.
Stichting Dierenvreugd draagt er zorg voor dat elke euro rechtstreeks ten goede zal komen aan de kinderboerderij! In dit geval zal van dit geld het dak van het pluimvee verblijf worden vernieuwd....
 
20 oktober 2022

 
Geslaagd Venneperfestival!

Het Venneperfeest op het Harmonieplein van 24 september was een groot succes.  Naar schatting hebben ruim 1500 mensen het festival bezocht. De Dorpsraad vierde haar 65e verjaardag (1 jaar later dan gepland) en was tevens de grootste sponsor. Er waren optredens van drie bands, dansoptredens van Thaise danseressen en Wendy’s Dance Company.  
  Afbeelding invoegen
Lokale kunstenaars lieten hun werken zien in een gezellig opgezet tentenkamp.  
Het Ontmoetingscentrum verzorgde de bar en voor de hartige hap was er een frietkraam, barbecue en Indiaas eten. In het midden van het plein konden kinderen hun kleedjesmarkt houden. De kinderen konden ook een (gratis!) bezoek brengen aan de schminktafel en bij karikaturist. Beiden werden druk bezocht. Uiteraard was de plantjesmarkt met alles voor één euro een grote publiekstrekker.  Het geheel werd georganiseerd door de Harmoniekoepel met inzet van vele vrijwilligers. Harry Maarse vertolkte de rol als gastheer en praatte de middag aan elkaar.  Onze dank gaat uit naar Gertjan van Bloemenshop Somkido; hij stelde belangeloos de vele tenten beschikbaar. Om ons fotoalbum te bekijken van het feest klik hier
 
27 september 2022

 
Verkeersstructuurplan Nieuw-Vennep ter inzage

Afbeelding invoegen
  Hoe houden we Nieuw-Vennep prettig bereikbaar en hoe verplaatsen bewoners en bezoekers zich straks van a naar b? Om een antwoord op deze vragen te krijgen, werkt de gemeente  aan het verkeersstructuurplan (VSP) Nieuw-Vennep. Hierin schetst de gemeente hoe we de fiets- en wandelpaden het openbaar vervoer en de wegen van Nieuw-Vennep straks gebruiken. De conceptversie van het VSP Nieuw-Vennep ligt tot en met vrijdag 28 oktober 2022 ter inzage. Gedurende deze periode kunt u reageren. 
 
update 29 september 2022
Voorzitter spreekt de raad toe over zorgen aanpak energiecrisis
 
Afbeelding invoegen
klik op de afbeelding voor afspelen
 
9 september 2022

Vaststelling masterplan Pionier-Bolsterrein

Afbeelding invoegen
 
Het Pionier-Bolsterrein bestaat uit de bedrijventerreinen De Pionier en het Bolsterrein in Nieuw-Vennep. Gemeente Haarlemmermeer wil het Pionier-Bolsterrein de komende jaren veranderen in een gebied voor wonen en werken. Met het masterplan heeft de gemeente samen met ontwikkelaars de haalbaarheid en de mogelijkheden hiervoor onderzocht.
 
Hierbij de hyperlink naar het masterplan inclusief  het Raadsvoorstel met bijlagen. Het was in de gemeenteraad  behandeld maar door omstandigheden niet gepubliceerd via officielebekendmakingen.nl.
 
16 juni 2022

Sloop voormalige ijzergieterij Waeles begonnen

Afbeelding invoegen
 
Onlangs is een start gemaakt met het slopen van het oude pand van voormalige ijzergieterij Waeles. Op 9 november 2021 was de Waeles holding door de rechter in staat van faillissement verklaard.
 
Voor de omwonenden is de sloop goed nieuws want een ander bedrijf kan nu geen doorstart meer maken onder de oude vergunning.

 15 juni 2022

Gift en status bouwprojecten Dierenvreugd

Gelukkig hebben we een  aantal nieuwe vrijwilligers kunnen verwelkomen en is het team weer op sterkte en kunnen we aan de gang. Voor het Konijnorama  heeft  Dierenvreugd  van de Rabo-clubsupport in 2021 een ondersteuning ontvangen.
De uitvoering was door Covid-19 vertraagd maar gaat dit jaar plaatsvinden. 
De bouwcommissie legt de laatste hand aan de definitieve plannen voor het Konijnorama  en de begroting is ook bijna klaar.  
  Afbeelding invoegen
Op 1 juni werden we verrast door Ruud Griekspoor van Paddockplaatshop / Grindplaatshop uit Nieuw-Vennep die  geheel belangeloos 60 m2 paddockplaten heeft geleverd/gesponsord t.b.v. een paddock voor de pony en als ondergrond voor het konijnenverblijf!   Wij willen Ruud  heel erg bedanken voor deze geweldige sponsoring. Het materiaal is heel erg welkom  en zorgt ervoor  dat de beestjes droge poten houden. Ook hopen we dit jaar het dak van het pluimvee-verblijf  aan te kunnen pakken en hebben dit project aangemeld voor Rabo-clubsupport 2022.  Daarover zullen we u later meer over berichten.
 
5 juni 2022

 Mag ik me even voorstellen?
 
Hallo allemaal,  

Graag stel ik mezelf aan jullie voor. Ik ben Tessa Bouterse, 47 jaar oud en ik woon sinds 2 jaar in Getsewoud-Noord in Nieuw-Vennep. Sinds kort ben ik lid van de Dorpsraad en commissie Groen en Grijs. Voor ik hier kwam wonen heb ik 20 jaar in Almere gewoond. In Almere was ik politiek en maatschappelijk betrokken. Ik ben daar 7 jaar assistent raadslid geweest en was daarnaast betrokken bij projecten in mijn wijk. Mijn politieke interesse en de betrokkenheid bij mijn woonomgeving is er nog steeds en ik zet me graag binnen de gemeente Haarlemmermeer ook weer in. Ik heb wel ontdekt dat politiek in een grote stad heel anders werkt dan in een gemeente met verschillende kernen.  Dus graag leer ik mijn 'eigen' dorp als eerste goed kennen. 
  Afbeelding invoegen
Na een korte zoektocht hoe ik dit vorm kon geven kwam ik bij de Dorpsraad terecht. Een mooie club mensen waar ik me thuis voel. Een plek waar ik mijn kennis en passie kwijt kan. Samen optrekken met bewoners en ondernemers om ons dorp een fijne, veilige en mooie plek te laten blijven om te wonen. Ik vind het belangrijk om de gemeente scherp houden door ontwikkelen te blijven volgen en ze advies te geven. Heeft u vragen of wilt u iets bespreken? Ik ontmoet u graag! 
 
Hartelijke groet, Tessa. 

23 mei 2022

Koninklijke onderscheiding voor Valerie en Piet Kwak

Afbeelding invoegen
  Tijdens een  feestelijke bijeenkomst op 26 april kregen Valerie en Piet door burgemeester Marianne Schuurmans het lintje opgespeld. Deze verrassing was georganiseerd door hun dochter Hanna, die ook de aanvraag had ingediend. Valerie kreeg haar onderscheiding voor het vele vrijwilligerswerk wat zij de afgelopen 43 jaar heeft verricht.  Van het in 1977 mede  oprichten van een English Coffee Club voor Engels sprekenden in Nieuw-Vennep, 15 jaar actief voor Unicef, tot het al 30 jaar actief zijn als vrijwilligster in het Spaarne Gasthuis. 
Zij is daar, onder andere, het luisterend oor voor de patiënten op de dagbehandeling oncologie. Samen met Piet hebben zij, na een bezoek in 2001 aan Manilla op de Filipijnen, een stichting opgericht die financiële ondersteuning geeft aan The House With No Steps, een gemeenschap voor gehandicapten.  Lees meer...
 
16 mei 2022

Antwoorden van gemeente op vragen over beeldkwaliteitsplan Nieuwe Kom

Bewoners konden reageren op het ontwerp Beeldkwaliteitsplan Nieuwe Kom van 7 maart 2022.  Buiten de digitale en schriftelijke reacties zijn ook vragen gesteld en reacties gegeven over andere onderwerpen. De reacties die zijn binnengekomen zijn soms wat ingekort om de leesbaarheid te vergroten. De onderdelen die betrekking hebben op Nieuwe Kom zijn dan verkort weergegeven, aldus de gemeente. 
  Afbeelding invoegen
U kunt hier de reactie nota als pdf lezen. 
On line op de gemeentewebsite zijn ook veel gestelde vragen te lezen. Klik hier
 
update 24 mei  2022

Reactie Dorpsraad op o.a. de MER van PARK21
 
Afbeelding invoegen
 
De Dorpsraad Nieuw-Vennep heeft een zienswijze ingediend op het ontwerpbestemmingsplan, MER en de concept-beeldkwaliteitsplannen van PARK21.
Onze grootste zorgen gaan uit naar de verkeersafwikkeling en het verwachte geluidsniveau rond het geplande evenementen terrein.  Ook zijn we kritisch over mogelijke zonneakkers op Park21.
 
6 april 2022

Peter Bokhorst en Marcel Klein benoemd tot erevoorzitters 
  
Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen
 Tijdens de Algemene Bestuursvergadering van de Dorpsraad Nieuw-Vennep op  9 maart jl. zijn de oud-voorzitters Peter Bokhorst en Marcel Klein benoemd tot erevoorzitters van de Dorpsraad. De vermelding en en de daar bijbehorende oorkonde was nog ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de Dorpsraad in 2021, maar kon toen door de coronamaatregelen niet uitgereikt worden.

Peter Bokhorst 
De huidige voorzitter Martijn Schouten noemde in zijn speech de grote betrokkenheid van Peter Bokhorst met het dorp en de Dorpsraad. Vaak na een avondoverleg, reed Peter nog naar Zeeland om daar te overnachten om zo in de ochtend op tijd bij het bouwproject of overleg aanwezig te zijn. In heel het dorp is Peter bekend om zijn enorme inzet voor de Kinderboerderij Dierenvreugd. We kunnen stellen dat zonder Peter er nu geen Dierenvreugd meer zou zijn, aldus voorzitter Martijn.

Marcel Klein 
Marcel Klein werd na zijn benoeming als voorzitter gelijk geconfronteerd met de mogelijke komst van vervuilde grond in PARK21. Hij heeft mede door het inspreken bij de gemeenteraad duidelijk gemaakt hoe wij als Vennepers daar over dachten.  Nu, in 2022, heeft B&W definitief besloten af te zien van het gebruik van vervuilde grond. Marcel heeft het ook voor elkaar gekregen om de politiek op één lijn te krijgen in het ‘hoofdpijndossier’ centrum.  Op de achtergrond heeft Marcel veel stille diplomatie gebruikt om uiteindelijk de wethouder zover te krijgen om de regie te nemen in het lastige verhaal. Grondbezitters zijn na lange onderhandelingen met gemeentelijke ambtenaren uiteindelijk tot elkaar gekomen en begin 2021 konden de vervallen panden in de Venneperstraat tegen de vlakte. Helaas in 2022 nog geen eerste paal in de grond maar we blijven optimistisch!
De uitreiking werd uiteraard met koffie en gebak opgeluisterd.
 
5 april 2022

Reactie Dorpsraad op plannen voor het centrum
  
Op maandag 8 maart heeft de gemeente een informatieavond gehouden over het zgn Beeldkwaliteitsplan voor het centrum. Tot 21 maart konden bezoekers en inwoners hun zienswijze op het plan indienen.
De dorpsraad heeft daar gebruik van gemaakt.
Klik hier voor onze reactie.
 
 
 
 
 
24 maart 2022
  Afbeelding invoegen
 

Dorpscentrum is weer schoon
 
Afbeelding invoegen
 
Op zaterdag 19 maart hebben de leden van de Buurtcleanup, de dorpsraad Nieuw-Vennep en de BIZ centrum de handen ineen geslagen om de omgeving van het centrum te verlossen van zwerfvuil. De ochtend werd gehouden in het kader van de landelijke NL schoon dag. Na afloop werden de deelnemers door de BIZ centrum getrakteerd op koffie en een welverdiende gevulde koek.
 
24 maart 2022 

 Wie zitten er in de gemeenteraad per 31 maart 2022?

Tijdens de zitting van het Centraal - en Hoofdstembureau is bekend gemaakt welke kandidaten op 16 maart 2022 zijn gekozen. Hier staat het proces verbaal van de volledige uitslag. 
De dorpsraad wenst alle gekozen kandidaten veel wijsheid gedurende de komende zittingsperiode.

20 maart 2022
  Afbeelding invoegen
 

 Mag ik mij even voorstellen?

Beste Dorpsgenoten, 
 
Bij deze wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om mijzelf voor te stellen als nieuw lid van onze dorpsraad Nieuw-Vennep.  Mijn naam is Cees Keur. Ik ben een geboren Amsterdammer van 50 jaren jong, en ben sinds kort met mijn gezin in het centrum van Nieuw Vennep komen wonen. Mijn leuke gezin bestaat uit mijn vrouw Silvia en dochter Jessie en onze lieve hondenkind Soof. Wij hebben hiervoor 20 jaar in Zwanenburg gewoond waar ik mijn steentje heb mogen bijdragen in de dorpsraad en mij heb ingezet voor het Zwanenburg Schiphol isolatieproject.
Zelf ben werkzaam in de hotelbranche als hoofd technische dienst en belast met het dagelijks onderhouden en verbouwen en of renoveren van hotelkamers en zijn mede gebouwen. 
  Afbeelding invoegen
Door mijn jarenlange ervaring hierin ben ik een gastgerichte hospitality man geworden met oog voor detail. De reden dat ik mijzelf wil inzetten voor ons dorp is eigenlijk geboren uit zaken die je direct opvallen of constateert als je in het centrum van Nieuw-Vennep woont, en als je je dagelijks rondje loopt om je hond uit te laten.
Daarom wil ik mij binnen de dorpsraad gaan inzetten bij de commissie Groen en Grijs en mij dan vooral richten op het gebied van verkeer en veiligheid in het centrum, om zo een goede balans te vinden voor zowel ondernemend Nieuw-Vennep alsmede voor het woon-en leefgenot van de bewoners rond het centrum. Ik hoop dat ik een langdurige positieve bijdrage mag leveren, om zo ons dorp schoon, veilig, maar vooral leefbaar te houden. Ik sta altijd open voor een ieder die mee wil denken en helpen op dit gebied! 
 
Vriendelijke groet,  Cees Keur 
 
13 maart 2022

 Verslag informatieavond flexwoningen Sarabande
 
Afbeelding invoegen
  Op de website van de gemeente staat het verslag van de informatieavond over het flexwonen bij Sarabande.

Het gesprek vond 12 januari plaats.
 
 
 
 
 
 
4 maart 2022

 Resultaten Emissieonderzoek Waeles bekend
 
Op 17 februari 2022 hield de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) een bijeenkomst voor de omwonenden van ijzergieterij Waeles uit Nieuw-Vennep. Onderwerp van gesprek was het emissie- en gezondheidsonderzoek dat in 2021 was gehouden. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het bedrijf op bepaalde stoffen de maximaal toegestane waarden heeft overschreden. 12 geïnteresseerden waren aanwezig op de bijeenkomst in zalencentrum het Trefpunt. 
  Afbeelding invoegen
Naast een luchtspecialist van de OD NZKG, gaf een vertegenwoordiger van de GGD uitleg over de effecten op de gezondheid van omwonenden. Omwonenden van de fabriek maken zich al lange tijd zorgen over hun gezondheid naar aanleiding van de geuroverlast van Waeles. In 2021 kwamen de gemeente Haarlemmermeer en provincie Noord-Holland overeen om een emissie- en immissieonderzoek uit te laten voeren, om erachter komen welke stoffen de fabriek uitstoot en in welke hoeveelheid.
 
Emissieonderzoek
In augustus 2021 voerde een geaccrediteerd bureau dit onderzoek uit. Hierbij namen zij tijdens de productie monsters uit de schoorstenen van de relevante bedrijfsprocessen. Uit het onderzoek blijkt dat de emissiegrenswaarde van vluchtige organische stoffen bij de twee afzuigingen van de gietbaan, de coatinglijn en de kerngieterij wordt overschreden. Ook wordt de emissiegrenswaarde van zware metalen ... lees gehele tekst
 
De volledige meetrapporten en GGD gezondheidskundig advies staan op dezelfde webpagina onder het kopje documenten.

22 februari 2022
 

 Geslaagd verkiezingsdebat

Op 8 februari hield de dorpsraad Nieuw-Vennep een verkiezingsdebat. Ruim 60 Vennepers woonden het debat bij.
De avond werd uitstekend geleid door discussieleider Gert-Jan van Büseck.
Als eerste onderwerp  hadden we als dorpsraad natuurlijk het centrum als belangrijkste discussiepunt op de agenda gezet. Dit met de stelling dat we een  superwethouder voor de Nieuwe Kom als oplossing zagen om het probleem op te lossen.
  Afbeelding invoegen
Unaniem waren de partijen over de term superwethouder; dat gaan we niet doen en in de praktijk heet het projectwethouder zoals nu wethouder Sedee dit in haar portefeuille heeft.
Bijna alle partijen waren het erover eens dat het samen moest gebeuren: grondeigenaren, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, gemeente en ondernemers. Partijen willen allemaal iets, maar mijn ‘iets’ kan anders zijn dan jouw ‘iets’ merkte Van der Meij namens D66 op. 'Ga gezamenlijk in een kamer zitten en kom er niet eerder uit totdat je weet wanneer de schop in de grond kan'. Sedee als CDA lijstduwer: ‘Als iedereen het met elkaar eens is moet je nog wel een heel traject af in verband met inspraak en vergunningen; dat hebben wij als gemeente niet verzonnen maar is wetgeving en overheidsbeleid’. Nobel namens de VVD: ‘Helaas is Nieuw-Vennep niet uniek in deze situatie. In Hoofddorp hebben we hetzelfde probleem in de Concourslaan waar onlangs toch een doorbraak is gekomen. In beide dorpen hebben we met dezelfde ontwikkelaar te maken. We verwachten dat we er samen ook zullen uitkomen voor Nieuw-Vennep..lees het gehele verslag
 
21 februari 2022

 Dierenvreugd zoekt vrijwilligers en teamleden 
 
Afbeelding invoegen
 
We hopen dit jaar eindelijk weer de bekende activiteiten te organiseren:
Zaterdag 16 april: Paasfeest met leuke spelletjes. Zondag 15 mei: Lentefeest met schapenscheren. Zaterdag 29 oktober: Halloween, een griezelig feest.
Zondag 18 december: De Kerstmarkt, de gezelligste braderie van Nieuw-Vennep. 
Maar . . . . . . . . . . we zitten enorm krap in onze bezetting !
Zowel het activiteitenteam dat de voorbereiding doet, als de vrijwilligers die ons helpen op de dag van de activiteit. Dus we zijn DRINGEND op zoek naar mensen die ons willen helpen. Wat houdt dit in? Voor elke activiteit komt het team bijelkaar. Voor het Paasfeest en het Lentefeest is dat een paar keer, voor Halloween en de Kerstmarkt zal het wat vaker zijn.  

 Vind je meedoen aan ons activiteitenteam iets te veel? 
Ook op de dag van een activiteit hebben we altijd veel vrijwilligers nodig. Het zou dus fantastisch zijn als je dan af en toe zou willen helpen. We hopen dat veel mensen zich aanmelden, want zonder jullie hulp gaat het moeilijk worden om activiteiten te organiseren. En dat zou echt heel erg sneu zijn voor alle kinderen die hier altijd veel plezier aan beleven.

Wil je komen helpen? Stuur dan een mail naar activiteitendierenvreugd@gmail.com met vermelding van je naam en telefoonnummer en dan we nemen snel contact met je op.
Alvast bedankt. 
De activiteitencommissie.  Cor, Danielle, Sandra, Rachelle en Eric
 
18 februari 2022

 Gemeente komt met een vernieuwd Beeldkwaliteitsplan voor de Nieuwe Kom

Afbeelding invoegen
 
Voorafgaand aan de tekst van de gemeente is het handig om te weten wat een beeldkwaliteitsplan eigenlijk is .
Een beeldkwaliteitsplan beschrijft de gewenste beeldkwaliteit van de bebouwing en de buitenruimte en bevat toetsbare criteria. Het is een verbindend element tussen landschap, architectuur en stedenbouw. Het plan geeft aanbevelingen en richtlijnen voor de vormgeving van bebouwing en de inrichting van de ruimte. Bijvoorbeeld aan de hand van schetsen en afbeeldingen.
Bron: website informatie leefomgeving 
Hieronder de tekst van de gemeente.
 
Het beeldkwaliteitsplan geeft het kader weer voor de gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte. "Het oude beeldkwaliteitsplan is uit 2010”, geeft verantwoordelijk wethouder Mariëtte Sedee aan. Het aantal inwoners van Nieuw-Vennep groeit en het oorspronkelijke beeldkwaliteitsplan past niet meer bij een centrum van een groot dorp. Ook moeten er meer woningen worden gebouwd. En we moeten in de openbare ruimte meer rekening houden met klimaatverandering. Ze is blij dat er weer schot in de zaak zit. "Voor veel Vennepers is het centrum al lang een doorn in het oog. Mooi dus dat er nu eindelijk weer iets gaat gebeuren. Ik hoop dat we nu echt door kunnen pakken.” 
Wilt u het Beeldkwaliteitsplan ontvangen?
Stuur dan een mail naar nieuwekom@haarlemmermeer.nl.
 
Voorlichting
Voorlichting heeft inmiddels op 7 maart in het Zalencentrum Het Trefpunt plaats gevonden.
De bijeenkomst werd door ruim 150 mensen bezocht. 

update 9 maart 2022

Uitslag verkiezingsenquête 

De enquête heeft open gestaan van 20 november tot 23 december en is ingevuld door 93 mensen, waarvoor onze hartelijke dank.96% was het eens met de vraag om de bouw rond de Nieuwe Kom als onderwerp te bespreken tijdens het verkiezingscafé.

  Afbeelding invoegen
Bij vraag 2:  Ik ben het eens om 'wijk van het gas af' als onderwerp te bespreken tijdens het verkiezingscafé, waren de meningen duidelijk verdeeld, 56 % was het daarmee eens, 44% niet.
De open vraag 3: Welk onderwerp zou u graag op de avond besproken willen hebben, is door 73 mensen ingevuld.
We hebben de antwoorden, voor zover mogelijk, gerubriceerd en op de laatste pagina’s kunt u de onderwerpen op alfabet bekijken.
Op de vraag of men zelf een vraag zou willen stellen tijdens het café antwoordde 12% met een ja en 50% met een nee.
De vraag of men het café zou willen bezoeken was keurig verdeeld tussen ja, nee en misschien.
Wat gaan we met de uitslag doen? lees verder 
 
19 januari 2022
 

 Van de voorzitter
 
Afbeelding invoegen
 
Beste vrienden van de Dorpsraad, 

Dankzij de steun van onze leden hebben we veel kunnen bereiken dit jaar. Er kwam beweging in de ontwikkeling van ons dorpscentrum; we zijn er nog lang niet en geduld is een schone zaak. Iedereen is waarschijnlijk al weer vergeten dat de sloop van de oude panden aan de Venneperstraat begin dit jaar was uitgevoerd.  Door het centrum als prioriteit te houden en achter de schermen constant druk uit te oefenen op de gemeente zijn de problemen met grondverkoop en zonering voor het parkeren opgelost. Het is nu wachten op een omgevingsvergunning en daarna wordt het een economisch vraagstuk of er wel of niet gebouwd gaat worden. Ook met de eerste paal zijn we er nog niet; het Marktgebouw en het braakliggende terrein bij de Gelevinkstraat moeten ook nog van de grond komen. Een uitdaging voor ons allen en het in 2022 nieuw te vormen college. Andere uitdagingen zijn bijvoorbeeld .. lees meer 
 
20 december 2021

 Gesprek wethouders en Dorpsraad Nieuw-Vennep over Sarabande

Afbeelding invoegen
 
Op 2 december j.l. hebben de wethouders Nobel en Sidali en de Dorpsraad Nieuw-Vennep een gesprek gehad over de situatie rond de flexwoningen aan de Sarabande.
Klik hier voor het volledige verslag.

17 december 2021

 Oproep tot stoppen project Flexwonen Sarabande
 
Afbeelding invoegen
  In de gemeenteraad heeft de VVD vragen aan college van B&W gesteld die door het college zijn beantwoord. Na een onlangs verschenen artikel in het Haarlems Dagblad waarin de journalist de zaak uit zijn verband trok door met een kopje te suggereren dat wij het Flexwonen in Sarabande prima vonden, hebben wij een persbericht opgesteld met nog een een verduidelijking van ons standpunt.
 
VVD Wethouder Nobel en PVDA Wethouder Sidali hebben geen oog voor de zorgen van bewoners omgeving Sarabande;
Dorpsraad heeft de belofte gekregen dat er eerst onderzoek zal plaatsvinden voordat Flexwonen Sarabande van start gaat: dit onderzoek heeft niet plaatsgevonden.
Gemeente komt gedane beloftes aan de bewoners en Dorpsraad niet na, geen participatie, geen onderzoek, alleen doordrukken van Sarabande.
 
Dorpsraad Nieuw-Vennep spreekt haar teleurstelling uit ten aanzien van de houding van de gemeente en het gebrek aan participatie met bewoners aangaande Flexwonen Sarabande. Het College heeft afgelopen zomer definitief een contract gegund aan Flexwonen NH op voordracht van Wethouder Nobel en Wethouder Sidali. Zelfs na een oproep van de Dorpsraad om eerst participatie te laten plaatsvinden heeft het college besloten om het project door te drukken zonder participatie.
 
"Wij vragen ons af waarom de gemeente de mening van bewoners niet serieus neemt en of Wethouder Nobel en Sidali überhaupt wel eens bij Sarabande zijn geweest en een bewoner hebben gesproken voordat zij het besluit hebben doorgedrukt” aldus Dorpsraad Voorzitter Martijn Schouten. 
De Dorpsraad heeft de belofte gekregen van de gemeente dat er eerst onderzoek zal plaatsvinden voordat het project Sarabande gaat plaatsvinden, een relaas:
 • Dorpsraad heeft in augustus 2020 haar visie gegeven op Flexwonen Sarabande en een advies gegeven om deze locatie niet te kiezen voordat er onderzoek plaats heeft gevonden t.a.v. verkeer;
 • Gemeente heeft ondanks herhaaldelijk verzoek van Dorpsraad Nieuw-Vennep pas negen maanden later gereageerd op de visie van de Dorpsraad en de belofte gedaan dat onderzoek eerst zou plaatsvinden;
 • In mei 2021 heeft de Gemeente Sociaal onderzoekers ingehuurd die stelden dat "bewoners verheugd moeten zijn met de kans om nieuwe bewoners te verwelkomen”. Deze onderzoekers uit Amsterdam waren zelf nog nooit in Nieuw Vennep geweest. Er is niet met bewoners gesproken;
 • Juni 2021, Dorpsraad Nieuw Vennep doet een laatste oproep aan het College om het gesprek aan te gaan met bewoners.
 • Juli 2021, Gemeente gunt contract aan Flexwonen
 • NH.Augustus 2021, Flexwonen NH organiseert een bijeenkomst met omwonenden, voelt voor de bewoners als ‘mosterd na de maaltijd’;
 • November 2021: Dorpsraad Nieuw-Vennep spreekt zich uit tegen Flexwonen Sarabande.
Tot zover het persbericht 

12 november 2021

 Dorpsvlag 
 

 
Hoe komt Nieuw-Vennep aan zijn dorpsvlag?
Bij het veertigjarig bestaan in 1996 schreef de dorpsraad een ontwerp-wedstrijd uit voor een eigen dorpsvlag. En op zaterdag 2 november van dat jaar kon de toenmalige burgemeester Van Houwelingen voor het eerst het groen/gele dundoek hijsen.Hobby schilderes Sandra Kapteijn bedacht het ontwerp. Een beeldmerk met beperkt kleurgebruik en een simpel lijnenspel waarin Nieuw-Vennep goed herkenbaar is. 
Het groene veld staat voor de polder, de zwarte lijn voor de Venneperweg en de blauwe voor de Hoofdvaart. Het gele vlak vertegenwoordigt het centrum.Van alle dorpskernen heeft alleen Vijfhuizen ook een eigen vlag, maar volgens overlevering was Nieuw-Vennep de eerste kern met een eigen vlag.
 
 7 januari 2020

  Dorpsraad 2.0 


  Dorps- en wijkraden worden anno 2019 niet hip maar ouderwets gevonden. Hierdoor is de belangstelling om deel te nemen in zo'n raad minder. Een trend die past in de individualisering van onze huidige samenleving. 
In ons dorp is wijkraad Linquenda gestopt en houdt wijkraad Getsewoud een winterslaap. 
De Dorpsraad Nieuw-Vennep bestaat inmiddels meer dan 60 jaar en heeft zich intern beraden over de ontstane situatie. Stoppen is voor ons geen optie, wij blijven doorgaan.
We blijven bij diverse overleggen druk uitoefenen en aandacht vragen voor aanpak van de Nieuwe Kom en invulling van braakliggende terreinen. Binnenkort krijgen we te maken met invulling van woningbouw op het industrieterrein Pionier en orienteren wij ons samen met de gemeente over de nieuwe wijk Getsewoud-West.
In 2017 hebben we de verantwoording genomen door de stichting Kinderboerderij Dierenvreugd onder te brengen in onze dorpsraad.
Vorig jaar verschilden we van mening met de gemeente over Park21. Daarbij stonden niet alle politieke partijen te applaudisseren, maar kregen we wel veel steun vanuit de Vennepse bevolking en organisaties.
Op ons verzoek wordt de nieuw aan te leggen rotonde bij het station veiliger, mede dankzij inbreng van de fietsbond Haarlemmermeer. Dit zijn zo maar een paar punten uit ons programma.
Andere successen van afgelopen jaren:
 • Gratis 24 uur parkeren bij station
 • Doortrekken van Spoorlaan richting N207
 • Komst van Jeugdland
 • Voorjaarsbloeiers langs Hoofdvaart en in vele andere grasvelden in het dorp
 • Renovatie van het van Haeringen plantsoen
 • Oprichting van de Harmoniekoepelcommissie
 
We gaan door!
Wij gaan als dorpsraad door, maar met een modernere aanpak. DR 2.0 zoals we het noemen. We zijn niet saai maar pakken zaken aan. We verzanden niet in kleine details zoals scheve stoeptegels, dat kunnen mensen zelf melden.  In ons reguliere overleg met de gemeente schromen wij niet om kritiek te leveren en alert te blijven op het beleid of plannen die van invloed zijn op de leefomgeving van de bewoners van Nieuw-Vennep.
In onze nieuwe opzet Dorpsraad 2.0 willen we graag met nieuwe mensen werken die vanuit hun hobby of werk kennis van bepaalde zaken hebben, maar zich niet willen binden aan bijwonen van allerlei "verplichte" vergaderingen.  Deze experts willen we graag horen over bepaalde zaken, begeleiding van een kortlopend project, of advisering over een bepaald onderwerp.
Interesse? Meer informatie? Of aanmelden voor onze nieuwsbrief?
 
 
10 mei 2019

          Deze website is gemaakt via novosite:  https://www.novosite.nl/aff1.php?id=110370   Afbeelding invoegen

Word donateur, klik op plaatje hierboven.  


 Overig Nieuws

 Doneer de energie compensatie

Afbeelding invoegen

In november én december krijgt elk huishouden 190 euro als energie compensatie. Twee keer dus, ook als je die niet perse nodig hebt. Wil je hem doneren? De energiebank Haarlemmermeer kan elke steun goed gebruiken! Zij helpen precies de groep waar de compensatie voor bedoeld is. Jouw donatie  komt dus goed terecht. Zo helpen we elkaar het stookseizoen door! Link naar de energiebank voor details hoe je dat eenvoudig via een QR code kan doen. 

3 november 2022


Nieuw scan systeem voor parkeergarage De Symfonie

Afgelopen weken zijn de slagbomen en scansystemen van de parkeergarage aangepast aan de moderne tijd. Opstoppingen bij het in-en uitrijden behoren hopelijk nu tot het verleden.

 Afbeelding invoegen

 klik op de foto voor de video.

27 oktober 2022


 Mercator

Afbeelding invoegen

Mercator is onderdeel van de centrumplannen onder de naam Nieuwe Kom. Het gebied ontwikkelt zich de komende jaren tot het nieuwe kloppende hart van Nieuw-Vennep. Het ontwerp van Stefanova Architecten heeft een eigentijdse statige uitstraling. De wisselende gevelbeelden zorgen voor een dorps karakter met ‘stedelijke’ allure.  In Mercator komen 44 koopappartementen en 26 middenhuurappartementen.  Op de begane grond van Mercator komt een moderne supermarkt.
Ook is er ruimte voor kleinschalige voorzieningen. Een mooie aanvulling op het bestaande aanbod in het aangrenzende winkelcentrum De Symfonie.

Bron Mercator Nieuw-Vennep

8 september 2022


Energietoeslag

Afbeelding invoegen

Heeft u een laag inkomen en kunt u daarmee uw energierekening niet betalen? Dan kunt u energietoeslag krijgen. Met dit extra geld kunt u een deel van de energiekosten betalen. De energietoeslag is een bedrag van € 1300 netto per huishouden. U kunt dit maar 1 keer aanvragen.

Het kabinet heeft besloten om de energietoeslag van € 800 te verhogen met € 500. Dit bedrag betaalt de gemeente uit. Huishoudens die de toeslag eerder ontvangen hebben, krijgen deze verhoging  automatisch uitgekeerd. 
Ook huishoudens die de aanvraag voor € 800 hebben gedaan en nog niet ontvangen hebben, krijgen de verhoging automatisch uitgekeerd.
lees meer  

8 september 2022


Fotoalbum van Bevrijdingsfeest 7 mei jl.

Afbeelding invoegen

Dankzij Stanley Galistan hebben we een mooi fotoalbum op onze website kunnen zetten van het Bevrijdingsfeest.  Klik hier voor het album.

31 mei 2022


  Een onduidelijke brief van de gemeente kan retour

 Afbeelding invoegenWie van de gemeente Haarlemmermeer een brief krijgt die hij of zij niet goed begrijpt, kan dat voortaan melden bij de gemeente. Met tips van de mensen voor wie de brieven bedoeld zijn, wil de gemeente haar brieven verbeteren. Wekelijks verstuurt de gemeente meer dan duizend brieven aan inwoners en bedrijven. Het is natuurlijk de bedoeling dat de ontvangers van die brieven goed begrijpen wat er staat. Dat is niet altijd het geval. Met hulp van inwoners wil de gemeente de leesbaarheid van brieven verbeteren. Via het meldpunt krijgt de gemeente tips over onduidelijke brieven en kan ze meteen actie ondernemen. Wie een brief stuurt naar het meldpunt, hoort binnen twee weken wat de gemeente met de melding doet.

 20 maart 2022

Geen industriegrond in Park21

 Afbeelding invoegen

Er wordt geen licht verontreinigde grond gebruikt bij de verdere ontwikkeling van het grote recreatiegebied Park21 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Volgens het Witte Weekblad is dat door  wethouder Mariëtte Sedee bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst met journalisten van de lokale en regionale pers.  

27 februari 2022


 Marktgebouw

Afbeelding invoegen

Het Marktgebouw, dat in opdracht van Nedom en Vink Bouw wordt ontworpen, neemt een centrale plaats in in de geplande centrumontwikkeling De Nieuwe Kom in Nieuw Vennep. Dit alzijdige gebouw, dat als een sculptuur uit één stuk is gesneden, heeft een openbaar karakter. Op de begane grond aan het Harmonieplein komt onderscheidende horeca met terrassen, een grand café en/of een hoogwaardig restaurant.  Aan de winkelstraat komen winkelruimtes, aan de lange zijden respectievelijk openbare functies met een maatschappelijk karakter en aan de andere zijde werkwoningen. Daarboven worden appartementen met verschillende groottes rondom een groene binnentuin gerealiseerd. Het parkeren is volledig ondergronds. Hyperlink naar de architect.

2 december 2021


Dashboard voor raadsstukken

Afbeelding invoegen

Klik hier, voor de link naar het dashboard inkomende raadsstukken.


Nieuwsoverzicht over Nieuw-Vennep 

 Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws wat de gemeente heeft over ons dorp? 

Meldingen openbare ruimte  

Is er iets kapot in uw omgeving? Meldt het bij de gemeente via het meldingssysteem  Klik hier voor hyperlink naar meldingen openbare ruimte. 

update 14 maart 2022